Cornelis Vreeswijk

Cornelis Vreeswijk föddes i 1937 i Nederländerna och avled i 1987 i Stockholm. Cornelis ses som en nederländsk-svensk trubadur, kompositör, poet och skådespelare, detta trots att han aldrig blev svensk medborgare. 1968 hade han ansökt om svenskt medborgarskap – fast detta avslogs…

Efter sin bortgång räknas Cornelis till Sveriges största trubadurer. Han gör sällskap med storheter som Carl Michael Bellman och Evert Taube. Cornelis var född i Nederländerna.

Vid tolv års ålder flyttade han med sin familj till Sverige. De kom att bosätta sig på Ekerö.

 

Cornelis genomslag och karriär
Cornelis slog igenom som vissångare, låtskrivare och skådespelare på 1960-talet. Cornelis blev under sin levnad en mycket folkkär vissångare och fortfarande i våra dagar spelas alltjämt hans musik.

Få har varit så produktiva låtskrivare som Vreeswijk var ända fram till sin död. Cornelis turnerade ofta och gav även många konserter. Han spelade inte enbart sina egna visor utan även tolkningar av följande; Carl Michael Bellman, Lars Forssell, Victor Jara, Povel Ramel och Evert Taube.Cornelis Vreeswijk 1

 

Cornelis Vreeswijksällskapet
Cornelis Vreeswijksällskapet bildades 1987. Sällskapet har som syftet att sprida kännedom om Cornelis Vreeswijk. Man verkar för att hålla nationalskalden och legenden levande för kommande generationer vad gäller allt från Cornelis som person, hans musik och poesi. Cornelis Sällskapet med omkring 1 600 medlemmar är idag Sveriges största litterära personsällskap.

 

Cornelisdagen
År 2015 gick Cornelisdagen av stapeln den 2 augusti på Mosebacketerrassen på Söder i Stockholm.

 

Cornelisparken
Cornelis är tillägnad en park som är belägen på Södermalm i Stockholms innerstad. Man finner den vid östra slutet av Mäster Mikaels gata på Glasbruksklippan. Närmare bestämt i hörnet av Katarinavägen och Renstiernas gata. Stockholms kommunfullmäktige invigde parken den 21 juni år 2000.

 

Cornelis i skandalpressen
Cornelis förhållande till media var nog inte det allra bästa. Som hökar bevakade de skrupellösa journalisterna den kände trubaduren. En person som utgjorde en veritabel guldgruva som källa till deras artiklar – sanna eller ej. Den gode Cornelis svarade med att skriva visor om både journalister och deras magasin. Därtill skrev han i förtäckta ordalag om sina egna bravader. Skvallerpressen ökade upplagorna rejält då Cornelis Vreesvijk råkat ut för något debacle. Särskilt det som Cornelis beskriver i låten Balladen om hurusom don Quijote gick på en blåsning.