Salem Al Fakir

Det finns en artist som aldrig riktigt lämnar strålkastarljuset även om han inte har kommit med något nytt material på ett tag. Namnet på denna stjärna är Salem Al Fakir som blev riktigt berömd år 2008 när han släppte sitt album This Is Who I Am. Har du koll på vem Salem Al Fakir är? Han har kallats för ett underbarn och kommer faktiskt från en hel familj av underbarn – alla fem syskon sysslar med musik på något sätt eftersom föräldrarna såg det som en stor möjlighet för dem alla.

Fyra grammisar för debuten

piano keyboard, closeup view - selective focus

I familjen Al Fakir är alltså hela familjen bra på musik men Salem utmärker sig lite extra. De äldre bröderna Ayman och Nassim håller båda två på med musik professionellt – Ayman spelar valthorn och Nassim håller regelbundet på med musik i sitt jobb som programledare för ett känt barnprogram. De yngre syskonen Sami och Fares har inriktat sig mot blåsinstrument och spelar bastuba respektive blockflöjt, medan Salem själv har valt att spela nästan alla instrument. Det verkar som att detta underbarn inte kunde välja när han var ung, därför är han nu flytande både på piano och fiol, något som han fick tillfälle att visa upp på sin debutplatta. I och med att debuten This Is Who I Am visade på en mångbottnad begåvning fick den ta emot fyra grammisar vid galan 2008, i kategorierna bästa kompositör, bästa manliga artist, årets nykomling och årets producent. Salem producerar nämligen sina låtar helt själv också.

Livet som låtskrivare

Sedan den bejublade debuten har Salem Al Fakir rönt flera framgångar. Han har bland annat uppträtt på P3-guldgalan och deltagit i Melodifestivalen år 2009 med sin stora hit Keep On Walking. Vissa av hans låtar har på kort tid gjort ett starkt intryck på den svenska folksjälen och låten Good Song används ofta som vinjettmusik till TV-program eller i radio. Salem Al Fakir kom ut med en egen skiva senast 2010 och ägnar sig numera mest åt att skriva musik åt andra. Han är ett av namnen bakom flera stora artister, bland annat Axwell Ingrosso och Petter där han har varit med och skapat musikmagi. Han samarbetar regelbundet med Vincent Pontare, son till Roger Pontare, och de två har tillsammans skrivit musik till bland annat världsrösten Seinabo Sey, popundret Veronica Maggio och housesuccéen Avicii. Under 2015 skrev han musik till barnteatern Glada Hudik som han återigen vann en grammis för.