Laleh

Laleh Pourkarim är en svensk musiker, musikproducent, sångerska och skådespelare. Artistnamnet Laleh kännder nog de flesta till.

 

Med rötter i Iran
Laleh har sina rötter i det av kriget söndrade Iran var hon föddes den 10 juni 1982. 1983 flydde hennes familj det krigsdrabbade landet först till Azerbajdzjan, därefter till Minsk i den forna Sovjetunionen.

 

Sverige – Lalehs nya hemland
Sedan 1991 har hon haft sitt liv i Sverige. Första tiden vistades familjen på ett flyktingboende i Tidaholm. På sitt ödmjuka sätt ligger åren som flykting och invandrare henne fortfarande nära.

 

Lalehs musik
Lalehs musik är influerad av vistradition och popmusik samt inspiration har hon fått från storheter som trubaduren Cornelis Vreeswijk, det brittiska bandet The Police och Cat Stevens, sångaren, låtskrivaren och gitarristen. Inspiration från musiklegender som dessa har medfört att Lalehs egenskapade och producerade musik omfattar både visor och poprock. Laleh har också fått influenser från klassisk musik och cirkusmusik från ung ålder.Laleh 11

 

Debutalbum
Laleh debuterade den 5 februari 2005 med singeln Invisible (My Song). Den gavs ut av skivbolaget Warner Music Sweden. Förskottet hon fick från Warner Music Sweden använde Laleh till att bygga sin egen inspelningsstudio. Det tog tre år för Laleh att komma ut med sitt eget debutalbum 2005. Laleh hade skrivit och sjungit in alla låtarna på albumet. Dessutom var det hon själv som spelar alla instrument. Inte nog med det, hon var sin egen producent, inspelningsledare och ljudtekniker.

 

Framgång på framgång
Framgångarna lät inte vänta på sig. Debutalbumet förärade henne sju svenska Grammis nomineringar. Hon vann i tre klasser: Årets kvinnliga artist, Årets nykomling samt Årets producent. Laleh var en av deltagarna i tv-programmet Så mycket bättre 2011/2012. År 2014 flyttade Laleh till USA för att lansera sin musik där.

 

Laleh tolkar Ledin
Klicka på länken och ta del av Lalehs fina tolkning av Tomas Ledins låt Just nu som gjordes inför och under tv-serien Så mycket bättre. En tolkning som avslöjar ett djup i texten som till och med överraskade Tomas Ledin.