Sting

Sting är ett namn som engelsmannen Gordon Matthew Thomas Sumner fick i samband med en musikrepetition då han bar en tröja som var svart- och gulrandig. Likheten med en geting var slående därav kom han att kallas Sting. Om man själv vill ha en t-shirt med tryck så bör man gå in på medtryck.com.

Sting är en brittisk kompositör, musiker, skådespelare och filantrop. Redan som ung ville han bli musiker.

 

Sting i musikens tjänst
Sting började sin musiker karriär genom att spela i ett par jazzband i Newcastle. Då han lämnade födelsestaden Newcastle för London 1977. Väl i London kom han att rekryteras till det nybildade new wave-bandet The Police där han var sångare och basist. I sann demokratisk anda skrev bandmedlemmarna i The Police lika många låtar var. Fast Stings var av en annan nivå. Då The Police nått den absoluta höjden som mega, superpopulärt band splittrades gruppen och Sting blev soloartist. Som soloartist nådde han enorma framgångar och då inte bara i hemlandet utan internationellt.  Som både medlem i The Police och som soloartist har Sting sålt över 45 miljoner album. Inte mindre än 16 Grammy-statyetter har han fått under sin karriär och han har också nominerats till en Oscar för bästa låt.Sting 1

 

Sting bakom musiken
Se mer av Sting, i programmet Behind The Music, och vad som gjort honom till en av musikens kungligheter, klicka på länken. I videon får betraktaren se olika bitar av Stings utveckling från den enkla bakgrund han kommer ifrån. Han har sina rötter i Newcastle upon Tyne (Newcastle) i nordöstra England. Fortfarande känner han sig tryggt rotad trots alla framgångar.

 

CBE
Sting har erhållit ett erkännande i form av att han erhållit Brittiska imperieorden, CBE, för förtjänster gjorda åt riket inom- eller utomlands. Inte illa marscherat för ett mjölkbuds och hårfrisörskas son. Därmed är han ett slående exempel för att allt är möjligt att uppnå – oavsett social bakgrund.